POST QUALIFYING CERTIFICATE IN FILIAL PLAY COACHING

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Filial play coaching είναι κλινικά διαπιστευμένο από το PTUK και το PTI. Είναι βασισμένο στα πρότυπα ποιότητας του PTI που θεωρεί το filial play coaching ως την εγκεκριμένη μέθοδο να δουλεύει κανείς με γονείς και παιδιά μαζί.
Το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα να επεκτείνει κανείς την δουλειά του, με τους γονείς και τις οικογένειες, καθώς και τα παιδιά.
Με την συμπλήρωση 40 ωρών ικανοποιητικής πρακτικής, με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία και εργασίες, πάνω στο filial play coaching, αποκτά κανείς το PTI/PTUK Post Qualifying Certificate in Filial Play Coaching. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρόγραμμα αυτό αναγνωρίζεται για την ακαδημαϊκή του ποιότητα από το Leeds Beckett University.
Οι συμμετέχοντες που συμπληρώνουν με επιτυχία το πρόγραμμα, θα βρίσκονται στον κατάλογο του PTUK/PTI (βλέπε www.playtherapyregister.org.uk) με τον τίτλο του Filial Coach.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

Συμβούλους, Ψυχοθεραπευτές, Κλινικούς Ψυχολόγους, Οικογενειακούς Θεραπευτές, Επισκέπτες Υγείας, Νηπιαγωγούς, Δασκάλους, Νοσοκόμους, Παιγνιοθεραπευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Υπεύθυνους υιοθεσίας ή αναδοχής, κ.α.
Το πρόγραμμα γίνεται σε επτά ημέρες και είναι σχεδιασμένο σε δυο μέρη. Στις τρεις πρώτες ημέρες γίνεται εκπαίδευση στο μη-κατευθυντικό παιχνίδι. Οι πιστοποιημένοι παιγνιοθεραπευτές, που έχουν τουλάχιστον 100 ώρες εποπτευόμενης κλινικής εμπειρίας με παιδιά, χρησιμοποιώντας το μη-κατευθυντικό παιχνίδι, μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο το δεύτερο μέρος των τεσσάρων ημερών. Το δεύτερο αυτό μέρος του προγράμματος μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν όλοι όσοι ήδη εκπαιδεύονται στο επίπεδο του certificate από την Play Therapy Greece.

Τοποθεσία και Διάρκεια

Το Filial course θα γίνει στον χώρο της Play Therapy Greece σε:
• επτά (7) ημέρες για τους νέους σπουδαστές ή
• τέσσερις (4) ημέρες για αυτούς που έχουν κάνει ή κάνουν το πρόγραμμα της PTGR ή του ΡΤΙ,
συν μια ημέρα follow up.

Ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος:

13 Φεβρουαρίου 2019 – 15 Φεβρουαρίου 2019 (Υποχρεωτική παρακολούθηση για νέους σπουδαστές)
16 Φεβρουαρίου 2019 – 19 Φεβρουαρίου 2019 (Επόμενες 4 ημέρες για όσους έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα Certificate in Therapeutic Play Skills ή τις πρώτες 3 ημέρες)
Follow up Day – Για αυτούς που έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει το πρόγραμμα των 7 ή 4 ημερών –
Ημερομηνία: Θα οριστικοποιηθεί εντός του προγράμματος.

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεως – εγγραφές

Play Therapy Greece,
210 – 7796100, 6985577627,
Email: playtherapygreece@gmail.com

Στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα στο filial play coaching έχει σχεδιαστεί για:
• Να εμπλουτίσει την καριέρα σας και τις επαγγελματικές σας δεξιότητες
• Να αυξήσει την ικανοποίηση σας στην δουλειά σας με τους γονείς, τις οικογένειες και τα παιδιά
• Να σας δώσει δεξιότητες να εκπαιδεύσετε τους γονείς να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους
• Να σας δώσει δεξιότητες να βοηθήσετε τους γονείς, να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν συναισθηματικές δεξιότητες
• Να σας δώσει δεξιότητες να βοηθήσετε τους γονείς, να ανακουφίσουν τα παιδιά τους με ήπια έως μέτρια κοινωνικά, συναισθηματικά θέματα και προβλήματα συμπεριφοράς
• Να σας παρέχει προσωπική ανάπτυξη
• Να σας παρέχει τις ικανότητες που απαιτεί το Profession Structure Model, όπως έχει οριστεί από το PTI, ώστε να διδάσκετε στους γονείς τις δεξιότητες του filial play

Περίληψη του προγράμματος

Μια Νέα Προσέγγιση στην Βελτίωση των Σχέσεων Γονιού/Παιδιού
Μερικοί γονείς έχουν πρόβλημα στο να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μια σχέση με τα παιδιά τους, που προσφέρει αμοιβαία ικανοποίηση. Οι γονείς μπορούν επίσης, και θα έπρεπε, να παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των κοινωνικών, συναισθηματικών θεμάτων και των προβλημάτων συμπεριφοράς των παιδιών τους. Δεν είναι πρακτικό και δεν θα ήταν ηθικό οι γονείς να κάνουν οι ίδιοι Παιγνιοθεραπεία ή Θεραπεία Filial στα δικά τους παιδιά. Όμως, είναι αναγκαίο και ιδιαίτερα επιθυμητό να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το παιδο-κεντρικό, μη-κατευθυντικό παιχνίδι, ως μέρος των γονεϊκών τους δραστηριοτήτων.
Ο όρος filial play χρησιμοποιείται για να διαχωρίσει και να διακρίνει τις δραστηριότητες αυτές από το θεραπευτικό παιχνίδι, όπως αυτό διεξάγεται από κατάλληλα εκπαιδευμένους θεραπευτές. Ο σκοπός αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες στα εργαλεία αξιολόγησης, τις τεχνικές διδασκαλίας και τις δεξιότητες στο μη-κατευθυντικό παιχνίδι, που είναι απαραίτητες για αυτούς, ώστε να δημιουργήσουν και να εφαρμόσουν στο δικό τους πλαίσιο δουλειάς με του γονείς και τα παιδιά τους.
Το πρόγραμμα εστιάζει στην επιτυχή μετάδοση εκείνων των βασικών δεξιοτήτων, τις οποίες γονείς από πολλά διαφορετικά υπόβαθρα, θα εφαρμόσουν στην πολυποίκιλη καθημερινότητα τους. Άλλα προγράμματα εστιάζουν πρωταρχικά στις δεξιότητες του μη-κατευθυντικού παιχνιδιού, ενώ το πρόγραμμα αυτό του ΡΤΙ επικεντρώνεται στο πώς αυτές μπορούν να αποκτηθούν και να αξιοποιηθούν από τους γονείς, προκειμένου να βοηθηθούν στα προβλήματα, που χρειάζεται να ξεπεραστούν.
Εκτός των άλλων, αυτό το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για έμπειρους επαγγελματίες θεραπευτικού παιχνιδιού – αυτούς που έχουν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα του ΡΤΙ ή αντίστοιχο, διαθέτουν Certificate in Therapeutic Play Skills course. Σε αυτή την περίπτωση δίνεται έμφαση στην αξιολόγηση και εφαρμογή των μεθόδων διδασκαλίας για την μετάδοση των δεξιοτήτων του filial play skills στους γονείς.

Στόχοι μάθησης

Οι στόχοι μάθησης (learning objectives) είναι βασισμένοι πάνω στις ικανότητες που προδιαγράφονται ως απαιτούμενες από το PTI, για να γίνει κάποιος Certified Filial Play Coach/Mentor. Αυτές αναφέρονται παρακάτω:
Οι απαιτούμενες ικανότητες είναι διαχωρισμένες σε τρεις βασικές ομάδες δεξιοτήτων:
• Χρήση και διδασκαλία της αποτελεσματικής χρήσης του μη-κατευθυντικού παιχνιδιού
• Δεξιότητες καθοδήγησης (coaching)
• Εκτιμήσεις, μετρήσεις και προετοιμασία

Οι συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ικανοί να:
(από τον κατάλλογο δεξιοτήτων του ΡΤΙ)
471 – Carry out the assessment of parents and children being considered for filial play using the ASQ:SE and/or the Goodman’s SDQ, a Hopes and Expectations questionnaire and a Capability/Commitment measure.
472 – Recognise when either parent or child is not currently suitable for filial play and refer on appropriately.
474 – Monitor the parents’ filial play sessions using an appropriate model, providing advice, guidance and support.
475 – Advise and instruct the parents upon how to make notes on home play sessions, using a log, so that they are suitable for use during the coaching sessions.
476 – Plan, equip and manage the equipment, materials and toys in a suitable room for the training and coaching of parents.
477 – Advise and instruct the parents upon acquiring and using appropriate equipment, materials and toys during their home play sessions according to their circumstances.
478 – Teach the parents the importance of play, the main types of play and their purpose so that they can achieve a suitable balance with their children.
479 – Ensure that the parents understand the objectives of filial play.
480 – Ensure that the parents know how to structure a filial play session.
481 – Ensure that the parents know how to accept the behaviour of the child during a filial play session.
482 – Ensure that the parents know how to focus on the child during a filial play session.
483 – Ensure that the parents know how to let the child lead throughout a filial play session.
484 – Ensure that the parents know how to reflect upon the child’s nonverbal behaviour during a filial play session.
485 – Ensure that the parents know how to reflect upon the child’s verbalisations during a filial play session.
486 – Ensure that the parents know how to reflect upon the child’s expressed emotions during a filial play session.
487 – Ensure that the parents know how to use encouragement and praise during a filial play session.
488 – Ensure that the parents set, manage and maintain appropriate boundaries during a filial play session.
489 – Ensure that the parents know and put into practice the principles of non-directive play.
490 – Ensure that the parents recognise and deal appropriately with any sibling issues that arise as a result of filial play.
491 – Demonstrate the use and applicability of the main non-directive play media: art media, music, movement, sandtray (or substitute), storytelling, puppets clearly indicating which are appropriate for use at home and those that may be used in the therapist’s play room.
492 – Carry out regular progress reviews as appropriate to each family’s circumstances.
493 – Carry out appropriate procedures at the end of the formal training of the parent/carers programme.
494 – Integrate the use of filial play with play therapy if this is being used concurrently or after play therapy has finished.
495 – Consult with the parents, children and others involved on appropriate follow up and continuing support services.
496 – Brief other involved organisations and colleagues upon the purpose and methods of filial therapy.
497 – Maintain suitable records of progress and carry out quality management of filial play work.
498 – Apply an ethical framework, confidentiality and the requisite child protection procedures to all filial play work.
Σημείωση: Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα διδάσκει τις σχετικές δεξιότητες coaching για το filial play. Η διαφορά ανάμεσα στο coaching και το mentoring εξηγείται σε λεπτομέρεια αλλά το πρόγραμμα δεν υποστηρίζει ότι διδάσκει mentoring skills.

Δομή του προγράμματος

Η αλληλουχία και το περιεχόμενο της κάθε ημέρας ποικίλει, σύμφωνα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων.
Module: B1 Course Introduction Choosing an appropriate filial play model – Assessment and setting up
Day 1: Content
• Course objectives and introduction; course and practice requirements.
• Historical development of filial play. The different filial play and filial therapy models – pros and cons.
• The differences between coaching mentoring and counselling. The seven layers of filial play coaching and mentoring dialogue. Identifying the appropriate developmental space.
• Coaching theory.
• The assessment process and tools: ASQ:SE, SDQ, child development, parent/child interaction, parent capability and commitment.

Module: B2 Working With the Parents – Coaching Skills
Day 2 – 3: Content
• Planning the training sessions. revision of non-directive play skills from a parent coaching perspective: setting boundaries, focusing on the child, letting the child lead, appropriate reflections.
• Helping the parents to set up. Suitable toys and materials. Completing and using the parents’ log.
• Applying coaching skills to filial play

Module 3: B3 Bringing it all together
Day 4: Content
• Further coaching practice.
• Dealing with specific problems and parents’ questions; further coaching practice; long term support of families.

Γλώσσα του προγράμματος: Αγγλικά

Εκπαιδευτικές Μέθοδοι

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν μέσω συνεργασίας με άλλα μέλη του προγράμματος για τους ρόλους και τις υπευθυνότητες ενός Filial Play Coach/Mentor. Θα υπάρχουν μαθήματα πάνω στην θεωρία, αλλά η τυπική θεωρητική διδασκαλία θα είναι τόσο λίγη όσο είναι απαραίτητη.
Η μάθηση θα είναι βιωματική και συνεργατική σε δυάδες, ομάδες, role-play και παρουσίαση περιπτώσεων (case presentations). Οι εργασίες μέσω της πρακτικής,

δουλεύοντας με γονείς και τα παιδιά τους, θα προσφέρουν νέες εκπαιδευτικές ευκαιρίες και εδραίωση των γνώσεων που θα προκύψουν από τις βιωματικές ασκήσεις κατά την διάρκεια του προγράμματος. Οι εργασίες θα είναι το θέμα των συζητήσεων κατά την διάρκεια του following module (follow up day).

Εκπαιδευτικές Μέθοδοι

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν μέσω συνεργασίας με άλλα μέλη του προγράμματος για τους ρόλους και τις υπευθυνότητες ενός Filial Play Coach/Mentor. Θα υπάρχουν μαθήματα πάνω στην θεωρία, αλλά η τυπική θεωρητική διδασκαλία θα είναι τόσο λίγη όσο είναι απαραίτητη.
Η μάθηση θα είναι βιωματική και συνεργατική σε δυάδες, ομάδες, role-play και παρουσίαση περιπτώσεων (case presentations). Οι εργασίες μέσω της πρακτικής,

δουλεύοντας με γονείς και τα παιδιά τους, θα προσφέρουν νέες εκπαιδευτικές ευκαιρίες και εδραίωση των γνώσεων που θα προκύψουν από τις βιωματικές ασκήσεις κατά την διάρκεια του προγράμματος. Οι εργασίες θα είναι το θέμα των συζητήσεων κατά την διάρκεια του following module (follow up day).

Εκπαιδεύτρια

Karen O’Neil

Karen O’Neill is a PTUK accredited Play Therapist and senior Certified Clinical Supervisor. She also has an MA in Practice based play therapy. In addition, she is a BACP senior accredited Counsellor, with over 14 years’ experience. She has a specialist interest in attachment and trauma and has trained in Attachment Focused Therapies including Theraplay®, Filial Coaching, Dyadic Developmental Psychotherapy as-well as EMDR and Somatic Trauma Therapy. Her private practice is in Essex, UK, where she offers play therapy, psychotherapy, counselling, clinical supervision and consultancy work. She has a wealth of experience using the creative arts in a therapeutic setting and has provided a range of bespoke training to a number of organisations including Health, Education, Local Authorities, Counselling Services. She is a Senior Course Director with the Academy of Play and Child Psychotherapy (APAC) and Associate Tutor with Leeds Beckett University and has for the past 10 years delivered training on a range of courses for APAC accredited by PTUK/PTI in the UK and overseas.